• Wereldwijd actief!
 • Ma - Zo 24/7 geopend

Zo vind je jouw ideale carrière volgens een bedrijfspsycholoog

Zo vind je jouw ideale carrière volgens bedrijfspsycholoog

Ben je net afgestudeerd en vind je het lastig om het juiste carrièrepad te kiezen? Of ben je gaan twijfelen over je huidige vakgebied? Het vinden van de ideale carrière is zo makkelijk nog niet. Tegenwoordig zijn er erg veel opties. Hartstikke goed natuurlijk, maar het maakt het maken van een keuze ook lastiger. Want wat past nu het beste bij mij? En is het het wel waard om een carrièreswitch te maken?

In dit artikel vertelt een bedrijfspsycholoog meer over het ontdekken van de carrière die bij je past.

Hoe vind je de juiste carrière?

Een vraag die onze bedrijfspsychologen en loopbaancoaches vaak horen: hoe vind ik de juiste carrière? Hoogopgeleide mensen zijn gaan werken in het vakgebied dat aansluit bij hun studie, maar ze komen er vaak na een tijdje achter dat ze toch niet helemaal gelukkig zijn. Alles klopt op papier, maar toch halen ze geen energie uit de job.

Wat nu? Om jouw ideale carrière te vinden, is het belangrijk om te onderzoeken wat je gelukkig maakt. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen niet goed weten wat nu precies bij hun past. Er zijn namelijk zoveel kanten die je uit kunt. Waar begin je? Hieronder vertellen we je in het kort welke stappen je kunt doorlopen om jouw perfecte baan te vinden.

Let op: het kiezen van de juiste carrière is niet in een paar minuten gedaan. We noemen het ook wel een levensonderzoek en wat je nu gelukkig maakt, kan over 5 jaar weer heel anders zijn. Houd hier rekening mee!

Wat zijn je interesses?

Zelfreflectie is een goede eerste stap. Wat zijn je interesses? Wat vind je leuk om te doen? En wat juist helemaal niet? Het identificeren van je waarden, normen en interesses vormt de basis voor het vinden van je ideale carrière.

 • Waar hecht je waarde aan?
 • Waar word je gelukkig van?
 • Waar word je niet gelukkig van?
 • Wat vind je leuk om te doen?

Wat zijn je vaardigheden?

Na het identificeren van je interesses is het belangrijk om te kijken naar je competenties en vaardigheden.

 • Wat zijn je professionele kwaliteiten?
 • Op welke gebieden wil je graag verder ontwikkelen?
 • Welke soft skills heb je? (zoals communicatie, teamwork, leiderschap)
 • Welke hard skills heb je? (technische vaardigheden, zoals onderzoeken of jaarrekening maken)

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, is het belangrijk om een carrière te zoeken die aansluit bij jouw competenties of vaardigheden. Wil je graag een ander pad inslaan, maar heb je nog niet de juiste skills? Dan is het belangrijk om deze aan te leren door een cursus, studie of stage.

Verkennen van de mogelijkheden

Je weet pas echt wat er bij je past als je het ervaart. Daarom adviseren onze bedrijfspsychologen om diverse wegen in te slaan. Het is natuurlijk super fijn als je direct je droombaan vindt, maar weet dat het ook oké is wanneer dit niet het geval is. Onderzoek waar je blij van wordt. Dit kan via stages, werk of zelfs door gesprekken met professionals in diverse vakgebieden.

Loopbaanbegeleiding

Wil je jouw ideale carrière vinden, maar weet je niet waar je moet starten? Of wil je een carrièreswitch maken maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Een loopbaancoach helpt je bij het maken van loopbaankeuzes. We helpen je tijdens loopbaancoaching bij het vinden van een nieuwe baan, het ontwikkelen van talenten en vaardigheden en het identificeren van carrièremogelijkheden. Je hoeft het dus niet allemaal alleen te doen!

Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze loopbaancoaches. Bespreek vrijblijvend wat wij voor jou kunnen betekenen.

   

  FAQ

  Hoe weet je wat je droombaan is?

  Het is lastig om echt te weten wat je droombaan is. Het belangrijkste is dat je baan je blij maakt en je er energie van krijgt. Zoals sommige mensen zeggen: mijn werk voelt niet als werk. Het vinden van je droombaan begint met het identificeren van jouw interesses en vaardigheden en vervolgens experimenteer je in verschillende vakgebieden.

  Hoe pak je een carrièreswitch aan?

  Als je wilt switchen van carrière kan het helpen om verschillende carrièremogelijkheden te identificeren en je interesses en skills op een rijtje te zetten. Daarnaast kan een loopbaancoach je begeleiden bij het maken van een carrièreswitch.

  Kan ik hulp krijgen bij het vinden van mijn ideale carrière?

  Vind je het lastig om de ideale carrière te vinden? Loopbaanadviseurs en bedrijfspsychologen kunnen je helpen bij het ontdekken van de beste carrière voor jou.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?