Psychotherapie

Er zijn verschillende vormen van therapie die kunnen worden ingezet bij psychische problemen. Psychotherapie is een vorm van gesprekstherapie. Wanneer je deze therapie volgt, voer je dus gesprekken met een therapeut. De therapeut helpt jou op deze manier bij het begrijpen, veranderen en omgaan met emoties, gedachten en gedrag. De Online Bedrijfspsycholoog biedt verschillende vormen van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie en traumatherapie.

Wat is psychotherapie en hoe werkt het?

Wanneer je een vorm van psychotherapie volgt, staan gesprekken met de therapeut centraal. Tijdens een sessie biedt een therapeut een veilige omgeving waarin je kunt praten over je problemen en gevoelens. En samen werken jullie vervolgens aan manieren om deze problemen aan te pakken en te overwinnen.

Het doel van psychotherapie is het verminderen van psychische klachten of het beter leren omgaan met deze klachten. Hier kan de psycholoog diverse technieken voor gebruiken, zoals het geven van feedback en het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Welke vormen van psychotherapie zijn er?

Psychotherapie is als het ware een parapluterm voor verschillende therapievormen, waaronder gedragstherapie en systeemtherapie. Welke therapievorm het beste bij jou past, is afhankelijk van de klachten die je ervaart en je persoonlijke situatie. De volgende psychotherapievormen worden aangeboden door de Online Bedrijfspsycholoog.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op de relatie tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Het is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland en het wordt ingezet bij een breed scala aan psychische klachten, waaronder burn-out en stress. Deze vorm van psychotherapie richt zich op het veranderen van disfunctionele denkpatronen. Je leert als het ware hoe je je gedrag kan beïnvloeden door anders te denken.

EMDR therapie

EMDR therapie is een vorm van psychotherapie die specifiek gericht is op het behandelen van traumatische ervaringen en de daar bijbehorende klachten. EMDR is aanvankelijk ontwikkeld om trauma’s te behandelen, maar het kan ook voor andere problemen worden gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt als behandeling voor psychische problemen en stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressie, verslavingen en meer.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op het accepteren van klachten, problemen en tegenslagen. Het doel is dus niet om de problemen op te lossen, maar om deze te accepteren en vervolgens mentaal weerbaarder te worden. Tijdens de sessies wordt er gefocust op het vergroten van de psychologische flexibiliteit.

Wanneer wordt psychotherapie ingezet

Psychotherapie kan worden ingezet bij de behandeling van diverse psychische klachten en stoornissen. Het is bij angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen de meest gebruikte vorm van therapie. Psychotherapie kan bovendien op meerdere manieren worden ingezet: individueel, in een groep of samen met een partner of gezin.

Psychotherapie kan helpen bij het omgaan met de volgende psychische problematiek:

  • Angststoornissen
  • Stemmingsstoornissen waaronder depressie
  • Eetstoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Relatieproblemen
  • Problemen met stress, werk en studie
  • Slaapproblemen
  • Rouw en verlies
  • Problemen met zelfvertrouwen

Psychotherapie kan ook worden ingezet in combinatie met een andere soort therapievorm.

Online behandeling bij de Online Bedrijfspsycholoog

Behandelingen aan de hand van psychotherapie worden volledig online aangeboden door de Online Bedrijfspsycholoog. Je voert gesprekken met een therapeut via video of chat. Bovendien werkt online psychotherapie vrijwel precies hetzelfde als reguliere face-to-face therapie. Alleen hoef je nu de deur niet uit. Dit is ideaal als je weinig tijd hebt, in een buitengebied woont of als je in het buitenland zit voor werk, maar wel graag regelmatig met een Nederlands sprekende psycholoog wilt spreken.

Ons team bestaat uit erkende bedrijfspsychologen met verschillende specialiteiten, zoals burn-out en angst. Wij vinden de klik tussen de psycholoog en jou erg belangrijk. Daarom kun je zelf je wensen en voorkeuren aangeven.

Vraag een gesprek aan bij een van onze bedrijfspsychologen

Wil je beter leren omgaan met stress? Of herken je burn-out klachten bij jezelf? Online psychotherapie kan worden ingezet bij allerlei klachten. Wanneer jouw psychische problemen je dagelijks leven beïnvloeden, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Onze professionele therapeuten staan voor je klaar. Vraag hieronder een gratis gesprek aan en ontvang persoonlijk advies over welke vorm van psychotherapie geschikt is voor jou. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    Welke soort psychotherapie het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw klachten, persoonlijke voorkeuren en behoeften. Bij angst en depressie biedt cognitieve gedragstherapie (CGT) bijvoorbeeld een effectieve behandeling. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectieve behandeling bij trauma en PTSS. Overleg altijd met een professional welke vorm van therapie het beste bij jou past. daardoor kun je direct bij ons terecht. Het gratis kennismakingsgesprek kan vaak al binnen enkele dagen plaatsvinden. Vervolgens bespreken we samen wanneer de behandeling kan beginnen.
    Hoe lang psychotherapie duurt, verschilt per persoon. In sommige gevallen kunnen 8 tot 20 sessies voldoende zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Maar in andere gevallen kunnen er meer sessies nodig zijn voor duurzaam herstel. Houd er rekening mee dat het tijd kost om aan problemen te werken en nieuwe inzichten te ontwikkelen.
    Online psychotherapie wordt steeds populairder en het is bewezen effectief gebleken. Of online therapie geschikt voor jou is, hangt echter af van verschillende factoren. Zo speelt de aard van je problemen een rol, maar ook je persoonlijke voorkeuren. Overleg eens met een van onze psychologen en kom erachter of online psychotherapie geschikt voor jou is.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?