• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Re-integratie na een burn-out: tips voor de werkgever

Re-integratie na een burn-out

Een medewerker die uitvalt met een burn-out zit gemiddeld zeven tot negen maanden thuis [1]. Toch moet je als werkgever vanaf dag 1 al gaan nadenken over het re-integratieproces. Er valt namelijk een hoop te regelen. Re-integratie na een burn-out is een lang en best ingewikkeld proces; niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Hoe zorg je ervoor dat het re-integreren soepel verloopt? En wat moet je precies allemaal regelen? In dit artikel vertellen we hoe je als werkgever kunt bijdragen aan een gezond en duurzaam herstelproces.

Hoe ziet re-integratie na een burn-out eruit?

Tegenwoordig krijgt vrijwel iedere werkgever te maken met uitval door psychische klachten. Burn-out is beroepsziekte nummer één en kan voor langdurig verzuim zorgen. Wanneer iemand uitvalt met een burn-out moet je als werkgever gaan nadenken over het re-integratieproces.

Als werkgever ben je verplicht om een re-integratietraject te starten. Tijdens dit traject help je de medewerker terugkeren op de arbeidsmarkt. Er zijn een aantal verplichte onderdelen, zoals het maken van een plan van aanpak en evaluaties van een bedrijfsarts of arbodienst. Naast de verplichte onderdelen kan een werkgever een eigen invulling geven aan het re-integratieproces. Zo kun je psychologische hulp aanbieden.

Hoe ziet re-integratie na een burn-out eruit

Tips voor de werkgever bij re-integreren na burn-out

Je probeert uitval door psychische problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Maar soms is dit niet mogelijk. Als werkgever krijg je vaak advies van de bedrijfs- of arbo-arts. Deze persoon vertelt je meer over wat de medewerker wel en niet aan kan. Toch is het aan de werkgever en werknemer om invulling te geven aan het re-integratieproces.

Dit zijn enkele tips voor het begeleiden van een werknemer tijdens de re-integratie na een burn-out.

1. Een individuele aanpak is belangrijk

Ieder persoon is anders. Daarom vraagt iedere re-integratie ook om een andere aanpak. Er is geen standaardoplossing die je kunt gebruiken; het is belangrijk om naar de persoon zelf en de desbetreffende situatie te kijken.

2. Voer geen druk uit op de werknemer

Wanneer iemand met een burn-out gaat re-integreren, is het belangrijk om geen druk uit te voeren. Dit kan namelijk alleen maar voor meer stress zorgen. Geef de medewerker eerst een aantal simpele taken die hij/zij op zijn/haar gemak kan uitvoeren. Dus geen strakke deadlines of complexe taken.

3. Maak samen een plan

Je kunt als werkgever enkel een goed re-integratieplan opstellen wanneer je dit samen doet met de werknemer. Maak samen een plan en laat de persoon zelf het tempo bepalen. Want wanneer de re-integratie te snel gaat, kan dit voor een terugval zorgen.

4. Houd altijd contact

Houd altijd contact met je werknemer tijdens het re-integratieproces. Vraag je medewerker of hij/zij uitdagingen ervaart in het werk en evalueer de tijdsinvulling. Het is namelijk niet de bedoeling dat iemand meer stress gaat ervaren.

Duurzame re-integratie met behulp van De Online Bedrijfspsycholoog

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw werknemers gezond zijn. Uitval door psychische klachten valt helaas niet altijd te voorkomen, maar het is wel mogelijk om de juiste hulp te bieden tijdens het re-integratieproces. Door je medewerkers de juiste psychische zorg te bieden, kun je het proces versnellen en vergroot je de kans op duurzaam herstel.

De Online Bedrijfspsycholoog biedt passende hulp bij burn-out, angst en andere psychische klachten. Een bedrijfspsycholoog helpt bij het behandelen van klachten, maar helpt ook bij het re-integratieproces. Aangezien de gesprekken online plaatsvinden, kunnen werknemers altijd bij ons terecht; ook in de avonden en weekenden. Samen zorgen we voor een succesvolle en snelle re-integratie.

     

    Veel gestelde vragen over re-integratie na een burn-out:

    Hoe lang duurt re-integratie na een burn-out?

    Hoe lang re-integratie na een burn-out duurt, is voor ieder persoon anders. De een kan na een aantal maanden weer volledig aan het werk, terwijl de ander jaren bezig is. Volgens de wet zijn de werknemer en werkgever de eerste twee jaren van het verzuim samen verantwoordelijk voor re-integratie. [2]

    Welke wetten en regels zijn belangrijk tijdens re-integreren?

    Als werkgever moet je je aan een aantal belangrijke wetten en regels houden tijdens de re-integratie. Zo moet je als werkgever het eerste jaar een analyse van het probleem, plan van aanpak, evaluatie- en re-integratie verslag opstellen.

    Daarnaast moet er actieve begeleiding zijn bij de re-integratie en moet de werkgever het eerste jaar minimaal 70% van het loon betalen, dit moet minimaal het minimumloon zijn. In het tweede jaar moet de werkgever ook 70% betalen, alleen hoeft dit niet meer te worden aangevuld tot het minimumloon.

    Kan een burn-out voorkomen worden?

    Een burn-out en re-integratie wil je als werkgever het liefst voorkomen. Je kunt dit echter niet volledig voorkomen, maar wel beperken. Zorg ervoor dat de werkomgeving een veilige plek is zonder al te veel werkdruk en stress. Daarnaast kan het helpen om preventieve hulp te bieden.

     

    Bronnen:

    [1]  https://www.nn.nl/Zakelijk/Werkgever/Reintegreren-na-een-burnout.htm

    [2] https://www.psyned.nl/werkgevers/re-integratie/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?