ACT therapie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op het accepteren van psychologische klachten, veranderingen en uitdagingen. Soms probeer je je negatieve emoties te onderdrukken, wat kan leiden tot nog hevigere emoties en een zinloze worsteling in je hoofd. ACT kan je helpen om mentaal flexibeler te worden, zodat je beter om kunt gaan met obstakels of tegenslagen in je leven.

ACT wordt ingezet bij een breed scala aan psychische problemen, waaronder angst, stress en burn-out. Ook bij werkgerelateerde problemen kan ACT helpen.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy?

Acceptance and Commitment Therapy is een vorm van gedragstherapie. ACT is gebaseerd op de gedachte dat veel psychologische problemen worden veroorzaakt door het vermijden of controleren van gedachten en gevoelens. Deze soort therapie helpt je bij het accepteren van de gedachten en emoties die je hebt, in plaats van een gevecht met ze aan te gaan. Natuurlijk zijn negatieve gedachten niet leuk, maar door ze te onderdrukken of te ondermijnen, komen ze later nog heviger terug.

Het doel van ACT is niet om de klachten op te lossen, maar om mentaal flexibeler te worden. Hierdoor kun je beter omgaan met obstakels of tegenslagen in je leven en kun je je focussen op wat jij belangrijk vindt in je leven.

Hoe werkt ACT?

ACT richt zich op het accepteren van emoties en gevoel; dit is het ‘Acceptance’ gedeelte. Het ‘Commitment’ deel focust zich op het identificeren van de zaken die jij belangrijk vindt en hier leer je vervolgens naar te handelen. Dit doe je niet alleen door te denken, maar ook door te doen. Tijdens ACT therapie krijg je namelijk te maken met praktische oefeningen die helpen bij het doen wat jij belangrijk vindt.

Een klein voorbeeld van hoe ACT werkt in de praktijk:

Iemand lijdt aan sociale angst en vindt het lastig om nieuwe mensen te ontmoeten en om naar sociale bijeenkomsten te gaan. Met ACT werk je aan het accepteren van deze angst en het vergroten van je mentale flexibiliteit. Dit houdt in dat de nadruk niet ligt op het verminderen van de klachten, maar juist op het accepteren van de angst en het toch uitvoeren van een sociale activiteit. Tijdens de therapie kom je erachter wat jij belangrijk vindt en leer je hier naar te handelen ondanks jouw angst.

Wanneer wordt ACT therapie ingezet?

ACT therapie kan worden ingezet bij mensen met verschillende psychische klachten, zoals stress en depressie. Maar ook is het nuttig voor mensen die bepaalde gedachten, gevoelens of gedragingen willen doorbreken of willen leren hoe zij meer voldoening kunnen halen uit het leven.

ACT kan mensen met stress of burn-out klachten helpen om beter om te gaan met stress en moeilijkheden door de mentale flexibiliteit te vergroten. Bij angststoornissen richt ACT zich op het accepteren van angsten.

ACT kan effectief zijn bij diverse mentale klachten, zoals:

  • Angst
  • Burn-out
  • Depressie
  • Dwang
  • Stress
  • Verslaving
  • Werkgerelateerde problematiek; werkstress
  • Rouw
    Chronische pijn

ACT bij de Online Bedrijfspsycholoog: zo werkt online therapie

Tijdens ACT leer je om te gaan met emoties, gedachten en moeilijkheden zodat je je aandacht kunt richten op de belangrijke dingen in jouw leven. Dit doe je aan de hand van het ACT model. Deze bestaat uit 6 verschillende stappen die je doorloopt. Aan de hand van oefeningen leer je beter omgaan met tegenslagen of negatieve gedachten.

Bij de Online Bedrijfspsycholoog vindt Acceptance and Commitment Therapy volledig online plaats. Nu vraag je je vast af of dit net zo goed werkt als reguliere ACT. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat online ACT net zo effectief kan zijn als ‘normale’ ACT bij de psycholoog op de bank. Online therapie volg je vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Dit is handig voor als je een drukke agenda hebt of niet het huis uit wil of kan. Je geeft je eigen voorkeuren aan en de Online Bedrijfspsycholoog koppelt je vervolgens aan de juiste psycholoog.

Meer weten? Plan een gratis gesprek in

Worstel jij met negatieve gedachten? Ben je benieuwd of ACT je kan helpen bij het anders omgaan met jouw angst, stress of andere klachten? Neem contact met ons op en dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek met een van onze bedrijfspsychologen. Bovendien hoeven jouw klachten niet volledig werkgerelateerd te zijn, ook met moeilijkheden in het privéleven kun je bij een bedrijfspsycholoog terecht. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    ACT en cognitieve gedragstherapie (CGT) hebben overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Zo richt CGT zich voornamelijk op het veranderen van gedachten en gedrag, terwijl de focus bij ACT ligt op het accepteren van veranderingen en uitdagingen.
    ACT therapie is effectief bewezen bij diverse soorten psychische problemen, zoals depressie, angst, stress en verslaving. Deze vorm van therapie kan ook geschikt zijn voor personen die bepaalde dingen of gedachten proberen los te laten.

    Ja, ACT therapie kan in combinatie met andere soorten therapieën worden ingezet. Zo wordt het in sommige gevallen gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (CGT).

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?