Hulp bij burn-out

Heb je een langere tijd het maximale van jezelf gevraagd? Wil je altijd het maximale halen uit je carrière en privéleven, maar heb je daardoor veel stress gekregen? Als je langdurig met stress rondloopt, kan dit leiden tot een burn-out. Burn-out is een van de meest voorkomende oorzaken van langdurig verzuim op de arbeidsmarkt. Zo’n 1,3 miljoen werkenden ervaren burn-out klachten. 

Vermoed je dat je een burn-out hebt? Iedereen kan ermee te maken krijgen: jong en oud, werkend of studerend. Met professionele hulp van een psycholoog is de kans groter op een sneller en blijvend herstel.

Hoe weet ik of ik een burn-out heb?

Een burn-out ontstaat als je langdurig met stress hebt rondgelopen. Je bent als het ware over je grenzen heen gegaan. Hierdoor is je lichaam continu in staat van alertheid, wat zorgt voor overbelasting. Je voelt je niet alleen vermoeid, maar kunt ook andere klachten krijgen, zoals slapeloosheid en emotionele buien. Wanneer je een burn-out hebt, veranderen de prestaties op werk. Eenvoudige taken kosten je al te veel energie en soms ben je geheel niet in staat te werken.

Dit zijn enkele symptomen van een burn-out:

 • Fysieke uitputting
 • Verminderde prestaties
 • Emotionele buien
 • Slapeloosheid
 • Verminderd sociaal functioneren
 • Afstandelijke houding; onverschilligheid
 • Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en spierpijn

1 op de 7 werkenden heeft last van burn-out klachten

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 7 werkenden last heeft van burn-out klachten. Dit komt neer op 1,3 miljoen mensen. Een burn-out ontstaat in veel gevallen door werkstress of een hoge werkdruk. Mensen nemen te veel hooi op hun vork of voelen de druk om maximaal te presteren. En dit kan veel stress met zich meebrengen. Het aantal verzuimdagen door werkstress is dan ook erg hoog; in totaal 11 miljoen dagen per jaar. 

Naast angststoornissen en depressie is burn-out een van de oorzaken van langdurig verzuim. Alhoewel een burn-out vaak ontstaat door stress op het werk, hoeft dit niet zo te zijn. Het kan ook ontstaan door andere zaken die voor stress zorgen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of stress in het privéleven.

Het belang van hulp bij burn-out

Vermoed je dat je een burn-out hebt? Als je symptomen van een burn-out ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken. Wanneer je te lang met klachten blijft lopen kan dit ernstige gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Het kan niet alleen leiden tot langdurige uitval op werk, maar ook verhoogt het het risico op andere aandoeningen zoals angststoornissen en een depressie.

Een psycholoog kan helpen om klachten van een burn-out te verminderen en hij/zij begeleid je bij een duurzaam herstel. Hulp bij burn-out kan ook bijdragen aan het vinden van de onderliggende oorzaak van de burn-out, zoals een hoge werkdruk of onrealistische verwachtingen. Een professional kan je bovendien adviseren over veranderingen die je kunt aanbrengen om toekomstige stress te voorkomen.

De Online Bedrijfspsycholoog biedt hulp bij burn-out

Wanneer je burn-out klachten ervaart, kun je bij de Online Bedrijfspsycholoog terecht. Je kunt onafhankelijk van jouw werkgever bij ons terecht. Ons team bestaat uit erkende bedrijfspsychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van burn-out. Echter, de psychologen kijken niet alleen naar wat er gebeurd op de werkvloer, maar nemen ook jouw privéleven mee. Een burn-out kan namelijk ook ontstaan door een combinatie van stressfactoren, op het werk en in het privéleven.

De behandeling van een burn-out vindt volledig online plaats via een beveiligde internetverbinding. Je kunt de therapie dus gewoon vanuit je eigen woning volgen. Dit zorgt voor ontspanning en kost je minder energie. Daarnaast hanteren we geen wachtlijst, zodat je zo snel mogelijk bij ons terecht kunt.

Vandaag nog geholpen worden? Vraag een gesprek aan

Voor een duurzaam herstel is het belangrijk dat je professionele burn-out hulp krijgt van een ervaren psycholoog. Wij garanderen een behandeling op maat en matchen jou aan een psycholoog waar je een klik mee ervaart. Vraag hieronder geen gratis kennismakingsgesprek aan en kijk of online therapie iets voor jou is.

De Online Bedrijfspsycholoog is er voor zowel ondernemers als medewerkers. Aangezien veel werkenden met burn-out klachten rondlopen, is het voor werkgevers belangrijk om hulp te bieden. Zo kun je de kans op langdurig verzuim verkleinen. Jouw werknemers kunnen bij ons terecht met psychische klachten. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

  Veelgestelde vragen:

  Hoe lang het duurt om van een burn-out te herstellen, is voor ieder persoon anders. De duur is afhankelijk van diverse factoren, zoals de ernst van de klachten en de behandeling. Het herstel kan enkele weken tot maanden duren. Maar in sommige gevallen duurt het ook een jaar of langer. Het is belangrijk om de tijd te nemen om volledig te herstellen.
  Ja, online therapie kan effectief zijn bij het behandelen van een burn-out. Er zijn diverse studies die hebben aangetoond dat online therapie net zo effectief is als reguliere face-to-face therapie.
  Het kan lastig zijn om je werkgever te informeren over je burn-out. Maar houd in je gedachten dat je je niet hoeft te schamen of bang hoeft te zijn voor eventuele consequenties. Wees open en eerlijk over je burn-out en bespreek ook de mogelijke oorzaken. Vraag om de steun van je werkgever bij het herstelproces en overleg welke ondersteuning je nodig hebt.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?