• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) wordt ingezet bij de behandeling van diverse psychische klachten, waaronder burn-out, angst en depressie. Deze vorm van therapie is zeer effectief gebleken bij diverse soorten mentale aandoeningen en het is dan ook een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. CGT richt zich op het veranderen van denkpatronen en gedrag, want volgens deze therapie hangen gedachten, gedrag en gevoelens nauw met elkaar samen.

Benieuwd of cognitieve gedragstherapie iets voor jou is? Een bedrijfspsycholoog kan je helpen met je burn-out, angst of depressieklachten door middel van CGT.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

CGT is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Deze vorm van psychotherapie richt zich dan ook op het veranderen van denkpatronen. Je leert hoe je je gedrag kan beïnvloeden door je gedachten te veranderen. Om het iets duidelijker te maken, geven we een klein voorbeeld:

Je moet binnenkort een presentatie geven, maar je doet alles om er onderuit te komen. Want je denkt dat je jezelf voor schut gaat zetten en/of een black-out krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: iedereen zal mij uitlachen als ik iets verkeerd zeg of doe. Maar klopt dit wel? Of komt deze gedachte meer voort uit onzekerheid? Hoe je denkt over iets kan bijdragen aan de angst en het vermijden van, in dit geval, presentaties.

Tijdens CGT leer je hoe je gedachten je gedrag beïnvloeden. Vervolgens kan de psycholoog helpen bij het omzetten van deze gedachten in meer realistische gedachten. Bijvoorbeeld: het is oké om zenuwachtig te zijn voor een presentatie. En: andere mensen kunnen zich goed inleven in mijn zenuwen. Door deze veranderingen in denkpatronen leer je op een andere manier naar een situatie te kijken. En dit zal uiteindelijk een positieve invloed hebben op je gedrag.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Tijdens CGT worden (negatieve) denkpatronen en gedragingen in kaart gebracht. Vervolgens ga je aan de slag met het veranderen van deze gedachten, zodat ook jouw gedrag gaat veranderen. De therapie bestaat vaak uit huiswerkopdrachten en oefeningen om gedachten, gevoelens en gedrag in kaart te brengen en om nieuwe vaardigheden te oefenen. Tijdens de sessies bespreek je ook waarom jouw negatieve denkpatronen niet kloppen. En op basis hiervan ga je een nieuwe gedachte formuleren, met een positief effect op je gedrag.

Wanneer wordt cognitieve gedragstherapie ingezet?

Cognitieve gedragstherapie is effectief bij diverse psychische problemen, waaronder angst- en paniekstoornissen, stress, depressie, burn-out en slaapproblemen. Het is zelfs bewezen dat CGT op lange termijn vaak zelfs beter werkt dan medicatie. De therapievorm is bovendien geschikt voor kinderen en volwassenen.

Angst

CGT kan helpen bij verschillende angststoornissen, zoals een gegeneraliseerde angststoornis, sociale fobie of paniekstoornis. Door het identificeren en veranderen van negatieve of niet-helpende gedachten en overtuigingen kan de angst verminderen.

Burn-out

CGT kan ook effectief zijn bij de behandeling van een burn-out of stressklachten. Tijdens de therapie worden factoren geïdentificeerd die de burn-out hebben veroorzaakt en vervolgens worden er nieuwe manieren aangeleerd om met deze factoren om te gaan. Dit kan onder andere het leren van nieuwe vaardigheden voor het omgaan met stress omvatten. CGT kan ook helpen bij het verminderen van angst- en stemmingsstoornissen die vaak gepaard gaan met een burn-out.

Andere psychische problemen

Naast angststoornissen en burn-out kan CGT worden ingezet bij andere aandoeningen en problemen, zoals slaapproblemen, verslavingen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), ADHD en persoonlijkheidsstoornissen.

Behandeling bij de Online Bedrijfspsycholoog: hoe werkt het?

Het is mogelijk om cognitieve gedragstherapie online te volgen. De therapie sessies vinden plaats via het internet via een beveiligde internetverbinding. Online CGT werkt precies hetzelfde als face-to-face therapie. Alleen hoef je de deur niet uit en kun je CGT gewoon via je eigen vertrouwde omgeving volgen. Zo voel jij je misschien wat meer ontspannen en is het een minder grote stap om hulp te zoeken. Je geeft je eigen voorkeuren aan en wordt vervolgens gekoppeld aan een psycholoog die bij jou past en ervaring heeft met de behandeling van jouw klachten.

Is online therapie iets voor jou? Kom erachter tijdens een gratis gesprek

Heb jij last van angst- of stressklachten en beïnvloeden deze jouw werkprestaties? En heb je behoefte aan hulp of advies? De Online Bedrijfspsycholoog hanteert geen wachtlijst. Dit betekent dat alle werknemers direct bij ons terecht kunnen. In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we jouw situatie en bekijken we welke therapievorm het beste bij jouw klachten aansluit. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    Cognitieve gedragstherapie wordt bij diverse soorten psychische problemen toegepast. CGT wordt vaak ingezet tijdens de behandeling van angststoornissen en burn-out, maar het wordt ook gebruikt bij de behandeling van ADHD, depressie en stemmingsstoornissen, eetstoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), verslavingen, slaapproblemen en persoonlijkheidsstoornissen.
    Ja, meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het online volgen van CGT effectief kan zijn bij de behandeling van diverse mentale aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en PTSS. [2] [3] CGT kan even effectief zijn als reguliere therapie, maar dit hangt af van de specifieke aandoening en de wensen en behoeften van de werknemer.
    Hoe lang een behandeling met cognitieve gedragstherapie duurt, is voor iedereen anders. Er spelen verschillende factoren mee bij het bepalen van de duur, waaronder de ernst van de problemen en de behoeften van de persoon. In de meeste gevallen is het een kortdurende therapie die ongeveer uit 8 tot 20 wekelijkse sessies bestaat.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?