Schema therapie

Merk je dat je vastzit in hetzelfde denkpatroon? Loop je telkens weer tegen dezelfde problemen aan? Werk je bijvoorbeeld elke keer tot laat door of raak je iedere keer weer van slag door feedback van collega’s? Met schematherapie leer je je eigen diepgewortelde patronen kennen en probeer je deze te verbreken. Bij de Online Bedrijfspsycholoog bieden we online schematherapie voor werknemers. Iedereen kan bij ons terecht, in welke branche je ook werkt. En vaak kan je behandeling al binnen een paar dagen beginnen!

Wat is schematherapie?

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt schematherapie met schema’s. Met een schema worden opvattingen, emoties en houdingen over jezelf, anderen en de wereld om je heen bedoeld. Deze schema’s bepalen hoe je gebeurtenissen interpreteert en dit beïnvloedt vervolgens weer je gevoelens en gedrag. Deze schema’s zijn diepgewortelde patronen van gedachten, gevoelens en gedragingen die vroeg in het leven ontstaan zijn en lastig zijn om te veranderen. Je ontwikkelt de schema’s namelijk al in je jeugd en ze zijn dan ook sterk bepaald door eerdere ervaringen. Wanneer je negatieve schema’s ontwikkelt, kan dit veel invloed hebben op je leven. Ze kunnen je in de weg zitten zonder dat je dit bewust door hebt. Deze negatieve schema’s noemen we ook wel disfunctionele schema’s.

Hoe werkt schematherapie?

Tijdens schematherapie ga je samen met een therapeut aan de slag met het identificeren van disfunctionele schema’s. Je leert patronen en valkuilen kennen en gaat werken aan het doorbreken van deze niet-werkende schema’s. Tijdens de therapie ligt er veel nadruk op vroeger, dus er wordt gekeken naar je opvoeding, omgeving en ervaringen. Misschien ben je je er niet bewust van, maar schema’s van vroeger kunnen veel invloed hebben op je huidige leven.

Om je een iets duidelijker beeld te krijgen van schema’s, geven we je hier een voorbeeld:

Je bent opgegroeid in een gezin waarin de ouders vaak ruzie hadden en uiteindelijk niet goed uit elkaar zijn gegaan. Hierna heb je vrijwel geen contact meer gehad met een van de ouders. Het kan zo zijn dat je hierdoor emotioneel verlaten en afgewezen voelt. Deze ervaringen kunnen leiden tot overtuigingen dan anderen jou opnieuw gaan afwijzen of onbetrouwbaar zijn. Er ontstaat een verwachting dat andere mensen jou gaan verlaten. Zo vormt er een verlatingsangst-schema.

Er zijn een hoop verschillende schema’s. Een therapeut helpt jou bij het opsporen van disfunctionele schema’s en vervolgens kijken jullie samen wat jij hier aan kan doen.

Voor wie is deze therapie geschikt?

Schematherapie is effectief gebleken bij verschillende psychische aandoeningen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, angst, trauma, depressie en eetstoornissen. In het bijzonder kan deze vorm van therapie zeer geschikt zijn voor mensen met hardnekkige patronen en gedachten die al lang bestaan. Deze patronen ontstaan vaak in de kindertijd en kunnen moeilijk te veranderen zijn met andere soorten therapievormen.

Schematherapie kan geschikt zijn bij:

Online schematherapie bij de Online Bedrijfspsycholoog

De Online Bedrijfspsycholoog biedt online schematherapie aan voor werkende mensen. De behandeling ziet er precies hetzelfde uit als die bij een fysieke psycholoog, alleen nu volg je de therapie vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld in het buitenland werkt of als je buiten kantooruren met een psycholoog wilt praten. Bovendien is er geen wachtlijst en kan de behandeling direct starten.

Ook als je op de wachtlijst staat bij een andere psycholoog kun je in de tussentijd bij ons terecht. Zo hoef je nooit lang te wachten op professionele hulp. Het is mogelijk om onafhankelijk van jouw werkgever contact met ons op te nemen, maar je kunt dit ook in overleg doen.

Persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze psychologen

Denk je dat schematherapie jou kan helpen? Of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op of plan direct een gratis kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kun jij ervaren of online therapie iets voor jou is. In overleg met jou bepaalt een van onze bedrijfspsychologen of schematherapie past bij jouw situatie of dat er een andere therapievorm beter aansluit. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie. Uiteraard is dit eerste gesprek gratis.

    Veelgestelde vragen:

    Schematherapie kan bij diverse soorten psychologische problemen worden toegepast, zoals persoonlijkheidsstoornissen, waaronder borderline, angststoornissen, stemmingsstoornissen, eetstoornissen en verslaving. Echter, of deze therapie geschikt is voor jou, hangt af van jouw individuele situatie.

    Schematherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn allebei vormen van psychotherapie. Beide therapievormen richten zich op gedachten, gevoelens en gedragingen. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen. Schematherapie richt zich op onderliggende, vaak onbewuste patronen die een rol spelen bij emotionele problemen. CGT richt zich daarentegen op bewuste gedachten die gedrag beïnvloeden. Daarnaast legt schematherapie de nadruk op het verwerken en reguleren van emoties, terwijl CGT zich meer richt op het veranderen van gedachten en gedragingen.

    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat online schematherapie vergelijkbare resultaten oplevert als face-to-face therapie bij de behandeling van diverse psychische problemen, waaronder persoonlijkheidsstoornissen, angst en depressie. Of online therapie voor jou net zo effectief is als traditionele therapie is afhankelijk van jouw situatie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?