Traumatherapie

Heb je iets heftigs meegemaakt in je leven? Een plotseling overlijden, auto-ongeluk, misbruik of een andere heftige gebeurtenis? Het is belangrijk dat je een ingrijpende gebeurtenis goed verwerkt. Wanneer je rond blijft lopen met een trauma kan dit ernstige psychische klachten tot gevolg hebben. Gelukkig is een trauma goed te behandelen met traumatherapie. Het team van de Online Bedrijfspsycholoog bestaat uit ervaren psychologen die jou helpen bij het verwerken van jouw trauma.

Hoe weet ik of ik een trauma heb?

Het is soms lastig om te weten of je een trauma hebt opgelopen of niet. Wanneer je een trauma niet goed hebt verwerkt, is dit niet altijd meteen duidelijk zichtbaar. Je kunt er jaren later pas last van krijgen. Dit zijn enkele symptomen die kunnen duiden op een trauma:

  • Herbelevingen van de gebeurtenis; dit kan in de vorm van flashbacks, nachtmerries of terugkerende gedachten zijn.
  • Vermijden van situaties, mensen of onderwerpen die herinneringen oproepen
  • Slaapproblemen door nachtmerries
  • Angstgevoelens
  • Schuldgevoelens
  • Verdriet, woede of wanhoop
  • Fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, buikpijn, zweten of hartkloppingen
  • Prikkelbaar
  • Verminderde interesse in activiteiten die je eerst leuk vond

Denk je dat je een trauma hebt? Een professional kan je helpen bij het identificeren van een trauma. Onze bedrijfspsychologen zijn getraind in het diagnosticeren van trauma, PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) en andere aandoeningen.

Welke soorten traumatherapie zijn er?

Het is belangrijk dat je een ingrijpende gebeurtenis goed verwerkt, anders kun je er nog je hele leven lang last van hebben. Gelukkig kunnen trauma’s over het algemeen goed behandeld worden. Er zijn meerdere soorten effectieve traumabehandelingen. Een veel gebruikte therapie bij het verwerken van trauma’s is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). De Online Bedrijfspsycholoog biedt onder andere EMDR en cognitieve gedragstherapie (CGT) aan bij trauma.

EMDR therapie

EMDR therapie richt zich op het stimuleren van bepaalde delen van de hersenen om de verwerking van een traumatische gebeurtenis te bevorderen. Het effect van deze vorm van therapie is dat herinneringen aan het trauma hun emotionele lading verliezen. Je leert vanuit een ander perspectief te kijken naar de gebeurtenis.

Wanneer je EMDR therapie volgt, vraagt de therapeut je actief terug te denken aan het trauma. Maar tegelijkertijd wordt er een andere stimulus getoond die je afleidt. Het denken aan de gebeurtenis terwijl er ook afleiding is, zorgt voor een verbeterde verwerking. Traumatische herinneringen worden als het ware gewone herinneringen.

Veel mensen kiezen bij traumaverwerking voor EMDR omdat dit een bewezen effectieve en snelle techniek is voor het verwerken van ervaring of herinnering.

Cognitieve gedragstherapie

Ook cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet bij trauma- of traumagerelateerde stoornissen. Tijdens deze therapie leer je omgaan met de herbelevingen en de gevoelens die hierbij naar boven komen. CGT is gericht op het identificeren en veranderen van ongezonde gedachten die verband houden met de traumatische ervaring.

Wanneer is traumatherapie geschikt?

Wanneer het jou niet lukt om een traumatische gebeurtenis een plekje te geven, kan je baat hebben bij traumatherapie. Als hevige emoties lang blijven aanhouden of je het trauma steeds opnieuw herbeleeft, kan dit jouw leven sterk beïnvloeden. Wanneer je lang met een trauma blijft rondlopen en deze niet optimaal verwerkt, kunnen er zelfs ernstige psychische klachten ontstaan. En hierdoor kun jij lang uit de running zijn. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken wanneer je klachten ervaart. Weet je niet zeker of je te maken hebt met een trauma? Dan kan een psycholoog dit voor je vaststellen.

Ook bij posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Traumatherapie kan ook worden gebruikt bij mensen die last hebben van chronische stress of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mensen met PTSS ervaren vaak intense gevoelens van angst, woede en verdriet en hebben vaak last van flashbacks en nachtmerries.

Bij PTSS is het belangrijk dat je het trauma goed verwerkt en leert omgaan met het trauma. Therapie gericht op traumaverwerking kan helpen bij het verwerken van de traumatische herinneringen door de persoon de ingrijpende gebeurtenis op een veilige manier opnieuw te laten beleven, zonder overweldigd te raken door de emoties die het met zich meebrengt.

Online behandeling bij de Online Bedrijfspsycholoog

Het is mogelijk om een traumatherapie behandeling online te laten plaatsvinden via Beveilig beeldbellen. Bij de Online Bedrijfspsycholoog zijn therapeuten aangesloten die gespecialiseerd zijn in EMDR therapie en CGT. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van online traumatherapie. De resultaten hiervan suggereren dat het in veel gevallen net zo effectief kan zijn als traditionele therapie.

Een onderzoek uit 2018 concludeerde dat er aanwijzingen zijn dat online traumatherapie een effectieve en acceptabele behandeling is voor PTSS. Ook online CGT en face-to-face CGT zijn met elkaar vergeleken en deze beide vormen van therapie waren even effectief. 

Online traumatherapie kan een effectieve optie zijn, maar of het werkt voor jou is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen situatie en behoeften. Je kunt altijd met een van onze psychologen overleggen of deze therapie geschikt is voor jou.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in

Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en heb je hier nog dagelijks last van? Beïnvloed het trauma jouw werk- en privéleven? Dan kan traumatherapie helpen bij het verwerken van deze gebeurtenis. Neem gerust contact met ons op als je behoefte hebt aan meer informatie of persoonlijk advies. Tijdens een telefonisch kennismakingsgesprek brengen we jouw situatie in kaart en kijken we samen welke traumatherapie het beste bij jou(w medewerker) past. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    Er zijn meerdere soorten therapie die effectief kunnen zijn bij traumaverwerking. Een aantal veelvoorkomende vormen van traumatherapie zijn: cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR, Narratieve Exposure Therapie en Imaginaire Exposure. Het is belangrijk om te weten dat niet elke therapievorm voor iedereen geschikt is.

    Zelf vaststellen of je last hebt van een trauma kan lastig zijn. Er zijn wel enkele symptomen die kunnen duiden op een trauma, zoals het herbeleven van een moment of situatie door flashbacks, nachtmerries of terugkerende gedachten. Maar ook het vermijden van bepaalde situaties of mensen kan een teken van een trauma zijn. Een psycholoog kan je helpen bij het bepalen of je last hebt van een trauma.
    Hoe lang traumatherapie duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo spelen de ernst van het trauma, de therapiesoort en de individuele behoeften een rol. Het kan weken tot maanden duren. Wanneer je een trauma niet goed verwerkt, is de kans op langdurige klachten groter. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen voor traumaverwerking.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?