Hulp bij stress

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een uitdagende situatie of omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de gezonde spanning die je voelt voor een sollicitatiegesprek of een presentatie. Deze soort stress ervaart iedereen wel eens en kan geen kwaad. Maar er is ook ongezonde stress, hierbij ervaar je langdurige spanning en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid en mentale gesteldheid.

De meest voorkomende klacht op de werkvloer is stress. En zo’n 16% van de werknemers ervaart burn-out klachten. Heb jij al een tijdje last van stress? Dan kan het helpen om professionele hulp te zoeken.

Wat is stress en wanneer is het ongezond?

Wanneer je je in een uitdagende of spannende situatie bevindt, is stress een natuurlijke reactie van je lichaam. Je lichaam is zich als het ware aan het voorbereiden op een reactie. En dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en zweten. Maar stress is niet per definitie ongezond en het kan soms zelfs nuttig zijn. Echter, wanneer stress langdurig aanhoudt of te intens is, kan het schadelijk worden voor de gezondheid.

Ongezonde stress, ook wel chronische stress genoemd, kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, angststoornissen, burn-out en een depressie. Het is belangrijk om op tijd te erkennen wanneer stress ongezond wordt en om effectieve manieren te vinden om hier mee om te gaan, zoals meditatie, tijd nemen voor ontspanning of professionele hulp zoeken.

Stress op de werkvloer

Stress en burn-out zijn twee van de meest veelvoorkomende psychische aandoeningen onder werkenden. Bij een derde van het verzuim op het werk wordt werkstress of werkdruk als reden gegeven. Stress kan leiden tot minder concentratie, vermoeidheid, spanningen, fouten maken en gezondheidsklachten.

Bovendien lopen werk en privé tegenwoordig steeds vaker door elkaar. Je neemt werk mee naar huis en je krijgt 24/7 mailtjes binnen. Ook wordt er van je verwacht dat je een druk sociaal leven hebt, goed voor de kinderen zorgt en het huishouden bijhoudt. Stress door werk kan zich daardoor ook in het privéleven uiten.

Hulp zoeken bij stress is belangrijk

Hulp zoeken bij stress is erg belangrijk. Als je er te lang mee blijft rondlopen kun je overbelast en oververmoeid raken. En dit kan leiden tot overspannenheid of een burn-out. Om hulp vragen als je veel stress hebt, klinkt makkelijker dan het is. Je schaamt je misschien voor je psychische problemen of bent bang dat je collega’s je zwak vinden. Maar onthoud: hulp zoeken bij stress is helemaal niet erg. Als je tijdig om hulp vraagt, voorkom je dat je klachten erger worden.

De Online Bedrijfspsycholoog biedt hulp bij stress

Heb jij last van stress? Ervaar je hoge werkdruk? En verdwijnen deze klachten niet vanzelf? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Je kunt bij de Online Bedrijfspsycholoog terecht voor professionele hulp bij stress. Onze psychologen hebben veel ervaring met stress en burn-out op de werkvloer en bieden een effectief behandelplan.

Aangezien stress op de werkvloer ook invloed heeft op je privéleven, kijkt een bedrijfspsycholoog niet alleen naar wat er op het werk gebeurt. Ook moeilijkheden in het privéleven worden meegenomen.

Direct contact met een psycholoog

Heb je behoefte aan contact met een psycholoog? Onze sessies vinden plaats via beveiligd (beeld)bellen. Je praat dus vanuit jouw eigen vertrouwde omgeving met een professional. Bovendien kan dit ook anoniem als je dit wilt. Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan en ontvang de juiste hulp bij stress.

Wil je als werkgever jouw werknemers de beste hulp bij stress bieden? Werkstress is een belangrijke reden voor verzuim en uitval. Wil jij als werkgever een gezonde werkomgeving voor medewerkers creëren? En langdurige uitval door stress beperken? Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    Stress is een normale reactie van je lichaam op een uitdagende situatie. Maar als stress langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot diverse mentale en fysieke klachten. Je kunt stress herkennen aan deze symptomen:

    • Versnelde hartslag en/of ademhaling
    • Hoofdpijn
    • Vermoeidheid
    • Duizelingen
    • Veranderde eetlust
    • Kort lontje
    • Snel geïrriteerd
    • Moeite met concentreren
    Er zijn verschillende soorten hulp beschikbaar voor stress, waaronder therapie, coaching en mindfulness training.

    Verschillende soorten behandelingen kunnen effectief zijn bij het verminderen van stress, zoals cognitieve gedragstherapie, acceptance and commitment therapy en mindfulness.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?