Groepstherapie

Naast individuele therapie is het ook mogelijk om een bedrijfspsycholoog in te schakelen voor groepstherapie. Groepstherapie wordt ingezet voor verschillende soorten psychische klachten, waaronder depressie, angst en ADHD. Het volgen van therapie in groepsverband biedt meerdere voordelen, ook bij werkproblemen. Zo ervaar je bijvoorbeeld dat je niet de enige bent met bepaalde psychische klachten.

Wat is groepstherapie

Groepstherapie is therapie in groepsverband en kan voor diverse soorten klachten worden toegepast. Veel behandelingen die individueel worden gegeven, kunnen ook in een groepssetting plaatsvinden. Meestal bestaat de groep uit ongeveer 5 tot 10 leden. Er kan sprake zijn van een gemeenschappelijk thema of probleem, maar er kunnen ook verschillende thema’s besproken worden. Soms wordt er alleen groepstherapie toegepast, terwijl in andere gevallen groepstherapie als aanvulling op een individueel behandeltraject wordt gebruikt.

Sommige mensen zijn aanvankelijk iets terughoudend wanneer hen wordt geadviseerd om deel te nemen aan groepstherapie. Het kan spannend zijn om met onbekende mensen over persoonlijke problemen te praten en open te zijn over zaken die moeilijk zijn om te bespreken. Echter, de meeste mensen ervaren een groepsbehandeling als erg waardevol, vanwege de vele voordelen.

Voordelen van groepstherapie

Groepstherapie is een effectieve manier van behandelen. Het biedt meerdere voordelen voor de deelnemers.

 • Herkenning

Deelnemers kunnen zich identificeren met anderen met psychische klachten. Door naar elkaars problemen te luisteren, vermindert dit het gevoel van eenzaamheid.

 • Erkenning

In groepstherapie ontmoet je mensen die begrijpen waar je het over hebt. Je kan steun en troost bij elkaar zoeken.

 • Bewustwording

Tijdens een groepsbehandeling word je bewust van jouw gedrag en hoe je met andere mensen omgaat.

 • Inspiratie

Je kunt inspiratie opdoen van andere deelnemers over hoe zij bijvoorbeeld met problemen omgaan.

Wanneer is groepstherapie geschikt?

Uit onderzoek is gebleken dat groepstherapie effectief is voor diverse soorten psychische problemen, zoals angstklachten, stemmingsklachten, onzekerheid en werkproblemen. In sommige gevallen is een groepsbehandeling een aanvulling op een individueel behandeltraject. Maar het kan ook de enige behandeling zijn.

Groepstherapie bij de Online Bedrijfspsycholoog kan worden ingezet bij de volgende mentale klachten bij werknemers:

Hoe werkt online groepstherapie?

De groepstherapie behandelingen van de Online Bedrijfspsycholoog zijn speciaal voor werkende mensen. Je kunt bij ons terecht met verschillende klachten; dit hoeven niet per sé werkproblemen te zijn. Onze groepsbehandelingen vinden uitsluitend online plaats via beveiligd beeldbellen. Je volgt de behandelingen dus vanuit je eigen huis. Je wordt begeleid door een van onze ervaren psychologen en gaat samen met lotgenoten aan de slag met jouw mentale klachten.

Voordelen online groepstherapie:

 • Geen wachtlijst
 • Flexibele tijden; ook buiten kantooruren
 • Vanuit je eigen vertrouwde omgeving
 • Alleen internet nodig
 • Beveiligd gesprek

Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan

Ben je benieuwd of groepstherapie een effectieve behandeling voor jouw psychische klachten is? Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie. Tijdens dit gesprek vertellen wij jou meer over onze werkwijze en krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Neem contact op en dan plannen we zo snel mogelijk een gesprek in; vaak al binnen 2 à 3 werkdagen.

  Veelgestelde vragen:

  Groepstherapie kan worden ingezet voor dezelfde psychische problemen als individuele therapie. Dit maakt online groepstherapie dan ook geschikt voor dezelfde mensen als individuele therapie. Er is een breed scala aan groepsbehandelingen, zowel voor kinderen als volwassenen. In overleg met een behandelaar bespreek je of groepstherapie geschikt is voor jou.

  Er zijn verschillende vormen van groepstherapie, waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en schematherapie.

  Zowel groepstherapie als individuele therapie kan worden ingezet bij diverse soorten psychische klachten. Beide vormen van therapie bieden voordelen en in sommige gevallen wordt groepstherapie toegepast als een aanvulling op individuele therapie. Bespreek met een professional welke vorm van therapie het meest effectief is voor jou.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?