• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Waar kan een werknemer met psychische klachten terecht?

Waar kan een werknemer met psychische klachten terecht

Overspannenheid, burn-outs en depressies: steeds meer werkenden krijgen te maken met psychische problemen. Toch weten werknemers soms niet goed waar zij terecht kunnen met mentale klachten. Een gevolg hiervan is dat zij blijven rondlopen met deze klachten, zonder het met iemand te bespreken.

Niet alleen voor werknemers is het belangrijk om te weten waar ze de juiste hulp moeten krijgen. Ook voor werkgevers is het van belang dat zij weten wie ze moeten inschakelen. Want er geldt: hoe eerder de juiste hulp wordt geboden, hoe sneller het herstel kan beginnen.

Hieronder vind je de verschillende hulpverleners waarbij een werknemer met psychische klachten terecht kan.

Werkgever en HR-afdeling

Een werknemer met psychische klachten moet altijd terecht kunnen bij de werkgever of HR-afdeling van het bedrijf. Het is goed om als werkgever in contact te blijven met werknemers. Op deze manier kunnen signalen van psychische klachten vroegtijdig worden herkend.

Tegenwoordig bieden werkgevers diverse ondersteuningsmogelijkheden vanuit het bedrijf. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een vertrouwenspersoon te praten, maar ook kunnen er gesprekken worden gevoerd over flexibele werkschema’s of andere mogelijkheden om psychische klachten te verminderen of voorkomen.

Huisarts

Zowel bij fysieke als psychische klachten is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. Vaak weet de werknemer zelf niet goed wat er aan de hand is en dit maakt het lastig voor een werkgever om grip op de situatie te krijgen. Een huisarts helpt bij het stellen van een diagnose en kan je adviseren over een behandelplan.

Bovendien verwijst een huisarts je bij psychische klachten vaak door naar gespecialiseerde hulpverleners zoals een psycholoog of een psychiater. Op deze manier weet de werknemer zelf, maar ook de werkgever waar ze aan toe zijn.

Arboarts of bedrijfsarts

Wanneer een werknemer met een leidinggevende of de werkgever heeft gesproken over psychische klachten, wordt hij/zij vaak doorverwezen naar de bedrijfs- of arboarts. Deze arts is gespecialiseerd in gezondheid op het werk en kan advies geven over de inzetbaarheid van de werknemer. Ook gaat de arbo- of bedrijfsarts vaak in gesprek met de werkgever over arbeidsomstandigheden.

Voor een verdere behandeling verwijst de arbo- of bedrijfsarts de werknemer vaak door naar een specialist. Dit is in veel gevallen een bedrijfspsycholoog. Daarnaast kan een arboarts helpen bij het opstellen van een plan van aanpak en een terugkeer- of re-integratieplan na afwezigheid door psychische problemen.

Bedrijfspsycholoog

Een bedrijfspsycholoog is een psycholoog met een specialisatie in arbeid. Deze hulpverlener heeft kennis van werkprocessen en veel voorkomende beroepsziekten, zoals burn-out. Een bedrijfspsycholoog zoekt naar een passende oplossing en behandeling voor de werknemer, maar kan de werkgever ook adviseren over het voorkomen en genezen van psychische klachten.

Een psycholoog helpt de werknemer bij het begrijpen van de klachten, biedt ondersteuning en adviseert over een passende behandeling. Bovendien biedt een bedrijfspsycholoog ook preventieve hulp.

     

    FAQ

    Wat doet een bedrijfspsycholoog?

    Een bedrijfspsycholoog is gespecialiseerd in gezondheid op het werk. Deze psycholoog werkt samen met een organisatie om een gezonde werkomgeving te creëren. Hij/zij ondersteunt werknemers met psychische klachten maar helpt ook bij het voorkomen van verzuim.

    Kan een bedrijfsarts je doorverwijzen naar een psycholoog?

    Ja, een bedrijfsarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog binnen of buiten de organisatie.

    Moet ik naar een bedrijfspsycholoog of een psycholoog binnen de reguliere gezondheidszorg?

    De keuze tussen een bedrijfspsycholoog en een psycholoog binnen de ggz hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van je klachten. Bij werkgerelateerde klachten kun je laagdrempelig bij een bedrijfspsycholoog terecht. In sommige gevallen kan het een combinatie van beide zijn. Praat met jouw leidinggevende, huisarts of andere hulpverlener over de mogelijkheden.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?