• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Psychisch verzuim op de werkvloer: advies en tips

Psychisch verzuim op de werkvloer

Psychisch verzuim komt steeds vaker voor. Werknemers vallen uit door stress, burn-out of andere mentale klachten. Wanneer een medewerker thuis komt te zitten door psychische klachten, is de kans groot dat hij/zij een tijd niet kan werken. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Maar wat kun je hier aan doen? Hieronder delen we manieren waarop een werkgever psychisch verzuim op de werkvloer zoveel mogelijk kan voorkomen.

Wat is psychisch verzuim?

We spreken van psychisch verzuim wanneer een medewerker ziek is door mentale klachten. Deze mentale klachten kunnen variëren van stress en burn-out tot angst en depressie. Ook psychosomatische klachten vallen onder psychisch verzuim. Dit zijn klachten zonder medische of lichamelijke reden. 

Mentale klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals problemen in het privéleven of een te hoge werkdruk. Stress en burn-out komen het meeste voor onder werknemers. Werknemers ervaren veel stress door werkdruk of de eisen die werkgevers aan hun stellen. Wanneer zij hier te lang mee rond lopen en niet voldoende tijd krijgen om te herstellen, kunnen werknemers weken tot maanden thuis komen te zitten. 

Wat is psychisch verzuim

Dit kun je doen om psychisch verzuim op de werkvloer te voorkomen

Wanneer een medewerker mentale klachten ervaart, is dit voor niemand fijn. Om psychisch verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om klachten vroegtijdig te herkennen. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller het herstelproces kan beginnen.

Hieronder delen we een stappenplan dat je als werkgever kunt gebruiken om psychisch verzuim op de werkvloer te beperken.

1. Klachten bij werknemers herkennen

Het valt je wellicht niet altijd op, maar er zijn manieren waarop je mentale klachten bij werknemers kunt herkennen. Meld een bepaalde werknemer zich bijvoorbeeld steeds vaker ziek? Of presteert een medewerker de laatste tijd minder goed en lijkt dat niets voor hem/haar te zijn? Dit kunnen tekenen zijn van stress of spanningsklachten. 

2. Persoonlijke aandacht

Vermoed je dat een medewerker niet lekker in zijn/haar vel zit? Blijf altijd communiceren met werknemers. Vraag hoe het gaat en toon interesse, over luchtige dingen maar ook serieuze onderwerpen. Geef werknemers het gevoel dat ze alles bij je kwijt kunnen en biedt altijd persoonlijke aandacht. Mocht er sprake zijn van een probleem, ga dan samen op zoek naar een passende oplossing. 

3. Geef je werknemers vrijheid

Psychisch verzuim op de werkvloer heeft vaak te maken met werkdruk of een ander werkgerelateerd probleem. Heeft een medewerker veel stress? Vraag hem/haar dan hoe je dit als werkgever kunt verlichten. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van de mogelijkheid om thuis te werken of een middag vrij.

4. Zorg voor een goede fysieke gezondheid

Wist je dat je fysieke gezondheid een grote invloed heeft op je mentale gesteldheid? Door ervoor te zorgen dat je werknemers fysiek gezond zijn, zijn ze mentaal ook een stuk weerbaarder. Zorg ervoor dat medewerkers genoeg beweging krijgen en zet bijvoorbeeld gratis fruit in de kantine.  

Wat als mijn werknemer uitvalt door mentale klachten?

Psychisch verzuim kun je niet altijd voorkomen. Wanneer een medewerker uitvalt door mentale klachten is het belangrijk om als werkgever de juiste hulp te bieden. Met de juiste hulp komt hij/zij er namelijk sneller bovenop. Zorg dat je werknemer terecht kan bij een bedrijfspsycholoog en de juiste behandeling ontvangt. 

     

    Bron: https://www.centraalbeheer.nl/zakelijk/blog/inzichten-over-psychisch-verzuim

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?