• Wereldwijd actief!
 • Ma - Zo 24/7 geopend

Grenzen aangeven op het werk: hoe doe je dat?

Grenzen aangeven op het werk

Je hebt nog duizend en één dingen te doen, maar je collega staat aan je bureau met een spoedklus. “Kun je dit nog even snel oppakken?” Je wilt nee zeggen, maar voordat je het weet komt er een ‘ja’ uit je mond. Grenzen aangeven op het werk is heel belangrijk, niet alleen voor je persoonlijke welzijn, maar ook voor de werksfeer.

Het stellen van grenzen helpt je om je eigen behoeften te erkennen, je tijd en energie beter te beheren en jezelf te beschermen tegen stress en overbelasting. Maar hoe pak je het aan? Hoe geef je op een goede manier je grenzen aan bij een leidinggevende? In dit artikel vertellen we hoe belangrijk het is om grenzen aan te geven op het werk en geven we je een aantal praktische tips.

Grenzen aangeven op het werk

Waarom is het belangrijk om grenzen aan te geven op het werk?

Of je nu worstelt met een te hoge werkdruk, moeite hebt met nee zeggen of merkt dat je helemaal uitgeblust thuis komt na je werk; in deze situaties is het belangrijk dat jij je grenzen op het werk aangeeft. Als je voortdurend over je grenzen gaat, kan dit negatieve gevolgen hebben op je mentale gesteldheid, maar ook op je lichamelijke gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld overspannen raken, maar ook ligt een burn-out op de loer.

Door grenzen aan te geven, creëer je een gezondere werkomgeving waarin je je fijn voelt en meer voldoening uit je werk kunt halen.

 • Je bent productiever

Door grenzen te stellen, kun je je concentreren op je prioriteiten. Het helpt je om je tijd en energie te steken in wat echt belangrijk is en voorkomt dat je afgeleid wordt door andere taken of verzoeken.

 • Je beschermt jezelf

Grenzen stellen is een essentieel onderdeel van jezelf beschermen. Je beschermt jezelf namelijk tegen overbelasting, stress en een burn-out.

 • Het bevordert de samenwerking

Je grenzen aangeven op het werk is niet alleen goed voor jezelf, maar het bevordert ook de relaties met je collega’s en leidinggevenden. Zij weten nu namelijk precies wat ze wel en niet van je kunnen vragen.

Waarom is het belangrijk om grenzen aan te geven op het werk

Tips om te leren om je grenzen aan te geven

Grenzen stellen biedt een hoop voordelen, maar toch laten we het vaak voor wat het is. Veel mensen zijn bang voor conflicten of negatieve reacties van anderen. Maar ook hebben we vaak een natuurlijke behoefte aan goedkeuring en willen we voldoen aan de verwachtingen van anderen. We zijn bang om als lastig of moeilijk te worden bestempeld.

Zoals we net al zeiden is het essentieel voor je welzijn om grenzen te stellen op het werk. Hoe lastig het soms ook kan zijn, je kunt heel goed leren om je grenzen effectief te communiceren. Dit zijn een aantal tips die je kunt gebruiken voor grenzen aangeven op het werk.

1. Leer je eigen grenzen kennen

Allereerst is het belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen. Kijk naar wat voor jou acceptabel is en wat niet. Waar krijg je bijvoorbeeld stress van? Wees eerlijk tegen jezelf over je capaciteiten, tijd en energieniveau.

2. Communiceer je grenzen duidelijk, naar jezelf en collega’s

Wees altijd eerlijk tegenover jezelf en zorg ervoor dat je niet al te veel hooi op je vork neemt. Oefen met het duidelijk communiceren van je grenzen naar anderen. Wees direct en specifiek over wat je wel en niet kunt doen en vraag anderen om je grenzen te accepteren.

3. Zoek ondersteuning indien nodig

Merk je dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven? Dan kan het helpen om hulp of ondersteuning te zoeken. Praat met een vertrouwde collega, leidinggevende of een bedrijfspsycholoog. Zij kunnen je helpen bij het communiceren van je grenzen. Neem gerust contact op met een van onze online bedrijfspsychologen.

Gratis kennismaking aanvragen:

  Veelgestelde vragen:

  Hoe bepaal ik mijn persoonlijke grenzen?

  Om je grenzen aan te geven, moet je natuurlijk wel weten wat je persoonlijke grenzen zijn. Denk na over je eigen behoeften en let op stresssignalen. De volgende keer dat je voelt dat je te veel op je bord hebt of veel stress ervaart, kan het zijn dat je je grens over bent gegaan. Identificeer situaties waarin je je grenzen overschrijdt, zoals te strakke deadlines, en trek hier de grens.

  Wat als mijn collega’s of leidinggevenden mijn grenzen niet respecteren?

  Wanneer collega’s of leidinggevenden jouw grenzen niet respecteren, is het belangrijk om vast te houden aan je grenzen en deze nogmaals te communiceren. Geef aan waarom deze grenzen belangrijk zijn voor jou en wat de impact is als deze niet worden gerespecteerd. Praat eventueel met vertrouwde collega’s en vraag advies.

  Wat levert grenzen aangeven op?

  Het aangeven van grenzen op het werk kan verschillende positieve effecten hebben, zowel voor jou persoonlijk als voor de werkomgeving. Zo helpt het je om een gezonde balans tussen werk en privé te behouden en voorkomt het dat je overbelast raakt, of zelfs overspannen. Daarnaast bevordert het de communicatie op de werkvloer.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?